Tanderosie

In de tandheelkunde is tanderosie het onomkeerbare proces van verlies aan tandweefsel. Veroorzaakt door het direct contact met zuren.
Bij veel kinderen en jongeren treffen we tanderosie aan. Het proces van tanderosie is onomkeerbaar, en dus onherstelbaar.

YouTube video
SpelenPlay
Shadow

Hoe kan ik tanderosie herkennen?

  • De randen van tanden worden dunner en doorschijnend. ook kunnen deze hierdoor afbreken.
  • De knobbels op de kauwvlakken van tanden en kiezen verdwijnen.
  • Het gebit wordt geler omdat het glazuur in dikte afneemt en het tandbeen beter doorschijnt.
  • De tanden en kiezen zijn gevoelig bij warm of koud eten of drinken.
  • Door de slijtage worden tanden en kiezen kleiner.

Oorzaken

Het gaat met name om zure dranken en voedingsmiddelen of om zuren die via oprispingen uit de maag in de mond komen.
Zuren vinden we in eten en drinken met een lage pH (zuurgraad).
Door de zuren lossen het tandglazuur en het tandbeen op.

Zuren vinden we naast eten en drinken wat van nature zuur is met name in frisdranken en vruchtensappen en vruchtenthee. Frisdranken zijn zo slecht doordat er naast veel suiker ook veel citroenzuur wordt gebruikt.

Het meest slecht zijn in het bijzonder Cola en ijsthee. Iced Tea bevat aanzienlijke hoeveelheden fluoride, is sterk cariësverwekkend, en zuur genoeg om erosie van het gebit te veroorzaken. De meeste Iced Teas bevatten genoeg fluoride voor een overdosis als kleine kinderen er veel van drinken omdat het zo lekker zoet is. Dat blijkt uit een studie van de afdeling tandheelkunde van de Justus Liebig Universiteit van Giessen (Duitsland).

De onderzoekers gingen van 44 verschillende Iced Teas (10 instant poeders en 34 kant en klare dranken) de fluorideconcentratie en de pH na.
De Iced Teas bevatten verscheidene soorten suikers al dan niet in combinatie met maltodextrine, glucosesiroop en synthetische zoetstoffen (één product bevatte enkel acesulfaam en aspartaam).
Aan alle Iced Teas was citroenzuur of citroensap toegevoegd.  De fluorideconcentratie was lager dan 0.6 ppm bij 14 producten, tussen 0.6 en 1.0 ppm bij 10 producten, tussen 1.1 en 2.2 ppm in 18 producten, en meer dan 2.2 ppm in 2 producten. De pH varieerde tussen 2,63 en 4,04.

Er zijn echter fervente frisdrankdrinkers die geen tanderosie hebben en er zijn frisdrank-geheelonthouders met tanderosie. Speciale aandacht is geboden voor de manier waarop dranken worden geconsumeerd, zoals ‘nippen’, door de mond heen en weer spoelen, gorgelen, of het op andere wijze lang in de mond houden en hoeveel rust het gebit tussendoor wordt gegund. Dit heeft allemaal invloed op het ontstaan van tanderosie.

Eetpatroon

De laatste jaren is het eetpatroon veranderd. De drie maaltijden per dag worden aangevuld met tussendoortjes. Iedere maaltijd maar ook ieder tussendoortje of drankje is een een aanval op het gebit. Het gebit heeft enkele uren nodig om zich te herstellen van een zuuraanval. Komen deze aanvallen te vaak en te snel achter elkaar is tandbederf het gevolg.

Vegetarische diëten

Vegetariërs en mensen die diëten volgen die uit een belangrijk deel uit fruit bestaan lijken meer gevoelig voor tanderosie.

Maagzuur

Een andere oorzaak is maagzuur. Dit kan door opgeven van maagzuur of door veelvuldig overgeven b.v. door eetstoornissen.

Piercings

Ook kunnen piercings die in de tong of in de onderlip worden geplaatst een oorzaak zijn van erosie, door de mechanische wrijving die zij veroorzaken, en door de elektrochemische werking van verschillende metalen in de mond.

Tegenstrijdig

Het verraderlijke van tanderosie is dat het veroorzaakt wordt door het vaak eten en drinken van producten als een glas sinaasappelsap, yoghurt maar ook een salade met een zure dressing en wijn. Voedingsmiddelen waarvan je op het eerste gezicht niet meteen zou denken dat ze slecht zijn.

Wat kan je er tegen doen?

Om tanderosie tegen te gaan kun je zelf het een en ander doen:

  • Beperken Beperk het drinken van cola en andere frisdranken en wijn.
    De enige koolzuurhoudende drank die geen nadelige invloed op je tanden heeft is bronwater;
  • Rietje Als je toch frisdranken drinkt, doe het dan met een rietje en laat de drank niet lang in de mond. Met een rietje voorkom je dat de drank langs je tanden spoelt;
  • Spoelen Als je frisdrank drinkt spoel daarna je mond met water of melk. Hierdoor wordt het zuur verdund;
  • Poetsen Poetsen doe je het beste met een zachte tandenborstel en een niet te schurende tandpasta met fluoride.  Ook het drinken van b.v. cola na het tanden poetsen kan nadelige invloed hebben. Poets ook niet onmiddelijk na een zuuraanval,  omdat het glazuur dan nog zacht is. Spoelen met water direct  na een zuuraanval is beter dan poetsen op  dat moment. Gebruik geen zure producten één uur voor het tandenpoetsen. Poets niet vaker dan twee keer per dag.  Het gebruik van fluorhoudende tandpasta en een goede  poetstechniek is van belang;
  • Kauwgom Het kauwen op suikervrije kauwgom kan helpen het gebit  te beschermen. Maar ook hier geldt: overdaad schaadt. Kauw niet  te lang op een kauwgom en niet meer dan vijf kauwgums per dag;
  • Versterk de weerstand Versterk de zuurweerstand, de  remineralisatie en de verharding van het glazuur. Gebruik  dagelijks een fluoridespoeling of -gel. Gebruik Pro-Glasur Tandpasta tegen tanderosie. Pro-glasur tandpasta is speciaal ontwikkeld om je tanden te helpen beschermen tegen de gevolgen van tanderosie.  Door dagelijks te poetsen met Pro-glasur verhard je je tandglazuur waardoor het beter bestand is tegen zuren. Vraag de mondhygiënist twee keer per jaar om een fluoridebehandeling, of fluoridevernis.
  • Verzorg mechanische bescherming. Vraag de mondhygiënist om composiet aan te brengen op blootliggend dentine. Schaf een beschermingsbitje (Night-Guard) aan wanneer bruxisme (tandenknarsen) u parten speelt.
Gezonde kies
Lichte erosie
Zware erosie
Sterke erosie
ZuurgraadPh-waarde
Zoutzuur1
Zuiver water7 neutraal
FRUIT
Appels2.9 - 3.5
Citroen (sap)1.8 - 2.4
Abrikozen3.5 - 4.0
Sinasappel2.8 - 4.0
Druiven3.3 - 4.5
Ananas (sap)3.3 - 4.1
Perziken3.1 - 4.2
Bessen zwart3.2 - 3.6
Peren3.4 - 4.7
Kersen3.2 - 4.7
Pruimen2.8 - 4.6
Aardbeien3.0 - 4.2
Grapefruit3.0 - 3.5
Aalbessen2.9 - 3.7
Rabarber2.9 - 3.3
DRANKEN
Cider2.9 - 3.3
Grapefruitjuice2.9 - 3.4
Sinasappelsap2.8 - 4.0
Koffie2.4 - 3.3
7 Up3.5
Thee (zwart)4.2
Iced Tea2.6 - 4.0
Pepsi2.7
Coca Cola2.7
Bier4.0 - 5.0
Wijn2.3 - 3.8
Azijn2.4 - 3.4
Ginger Ale2.0 - 4.0