Mondhygiëne

Tandenpoetsen

Om parodontitis te behandelen is het belangrijk om de bron van de ontsteking weg te nemen door goede mondhygiëne.
De oorzaak zijn bacteriën in de tandplak en het tandsteen. Door de tandplak en het tandsteen te verwijderen kan de ontsteking genezen. De tandplak en het tandsteen moeten hiervoor boven en onder het tandvlees worden verwijderd.

Een belangrijke succesfactor bij het herstel is een gemotiveerde dagelijkse mondhygiëne om zo de tandplak boven het tandvlees te verwijderen.

De mondhygiënist geeft u een instructie hoe u zelf uw gebit het beste kunt reinigen. En welke hulpmiddelen hierbij voor u geschikt zijn.
Met een tandenborstel kunt u de tandplak wegpoetsen. Maar voor het verwijderen van tandplak tussen de tanden en kiezen gebruikt u bij voorkeur ragers, tandenstokers of soft-picks.

(Zie ook onderstaande instructiefilmpjes.)

Poetstechniek Bass methode

Een geschikte methode voor volwassenen is bijvoorbeeld de Bass-methode. Met deze poetsmethode worden niet alleen de tanden en kiezen gereinigd, maar ook het tandvlees en het gebied tussen de tanden. Begin met de binnenkant van het gebit. Plaats de tandenborstel in een hoek van 45 graden tegen de tanden daar waar het tandvlees begint. Maak korte heen-en-weergaande bewegingen zonder druk uit te oefenen (niet schrobben). Plaats de tandenborstel steeds een stukje verder met overlappende bewegingen totdat de hele binnenkant is gepoetst. Het is van belang dat ongeveer tien tellen op een plaats wordt geborsteld. Ook moeilijk bereikbare plaatsen zoals de tandvleesrand worden op deze manier effektief gereinigd. Aan de binnenzijde van de voortanden (boven en onder) wordt de steel van de borstel verticaal geplaatst.

De toppen van de borstelharen bevinden zich opnieuw langs de overgang van het element naar het tandvlees. Gebruik hier de achterste rij haren van de borstelkop (bij de steel van de tandenborstel). Plaats de tandenborstel vervolgens voor de buitenkant ook weer in een hoek van 45 graden tegen de tanden van de tandvleesrand. Plaats de tanden-borstel steeds een stukje verder met overlappende bewegingen totdat de hele buitenkant is gepoetst.Poets tenslotte de kauwvlakken van de kiezen met korte schrobbende bewegingen van voren naar achteren. Het is belangrijk om een vaste volgorde aan te houden, zodat steeds alle plaatsen in de mond gepoetst worden.

Poetstechniek Horizontale-methode

Een geschikte methode voor kinderen is de ‘horizontale-methode’. Omdat Kinderen nog niet beschikken over de fijne motoriek, om een borstel onder een hoek van 45° tegen het tandvlees te plaatsen, is deze methode ideaal voor kinderen. De tandenborstel wordt loodrecht op de tandenrij geplaatst. Daarna wordt met korte bewegingen heen en weer gegaan langs het tandoppervlak, binnenzijde, buitenzijde en de kauwvlakken. Het is ook ideaal voor minder behendige mensen of mensen met een motorische beperking.

Elektrische tandenborstel

Elektrisch poetsen kost net zoveel tijd als gewoon poetsen, maar het voordeel is dat de elektrische tandenborstel de bewegingen zelf maakt, zodat de borstel alleen maar goed geplaatst moet worden. Een elektrische tandenborstel is voor mensen met een handicap vaak makkelijker dan poetsen met een hand tandenborstel.

Hoe wordt gepoetst met een elektrische tandenborstel? Plaats voor de binnenkant van het gebit de tandenborstel bij de achterste kies.

Plaats de tandenborstel loodrecht tegen de tandvleesrand aan. Verdeel de kies in drieën.
Begin achter, dan het midden van de kies, dan het voorste gedeelte zodat de tandenborstel ook tussen de tanden komt.
Doe dit tand voor tand totdat de hele binnenkant is gereinigd.Je hoeft geen poetsbewegingen te maken.
Plaats vervolgens voor de buitenkant de borstel ook weer loodrecht op de achterste kies en poets weer tand voor tand de hele buitenkant. Poets tenslotte de kauwvlakken. Ook hier wordt kies voor kies gereinigd.

Dr. Charles C. Bass,

Arts en Dean van de Tulane Universiteit en Medical School. Begon pas met de studie naar tandziekten na zijn pensionering in 1940.
Hij ontierp de “Right-Kind” tandenborstel en floss (nog steeds verkrijgbaar van de merken Lactona en Butler).

Dr. Bass werd meer dan honderd jaar oud en miste toen nog maar een kies die bij hem in militaire dienst getrokken werd op zijn achttiende jaar. Hij publiceerde over mondhygiëne en zijn poetsmethode wordt nog steeds voorgeschreven.
De Bass methode by Dr. Bass wordt door de meeste mondhygiënisten en tandartsen aanbevolen als de meest effectieve manier van poetsen (en flossen).
De publicaties van Dr. Bass vormden een keerpunt in de geschiedenis van de mondverzorging in de hele wereld.
Het artikel dat hij in 1947 schreef heeft historische waarde.

Handborstel
SpelenPlay
Elektrische borstel
SpelenPlay
Rager
SpelenPlay
Soft Pick GUM
SpelenPlay
Tandenstoker
SpelenPlay
reinigen brug/implantaat
SpelenPlay
Tong poetsen
SpelenPlay
Tongschraper
SpelenPlay
previous arrow
next arrow
Handborstel
Instructie voor gebruik handborstel
Elektrische borstel
Instructie voor gebruik elektrische borstel
Rager
Instructie voor gebruik ragers
Soft Pick GUM
Instructie voor gebruik soft pick stokers
Tandenstoker
Instructie voor gebruik tandenstokers
reinigen brug/implantaat
Instructie voor brug en implantaat
Tong poetsen
Instructie voor tongpoetsen
Tongschraper
Instructie voor gebruik tongschraper
previous arrow
next arrow
Shadow