Valentijnszoen

Bron: De Telegraaf, februari 2015.

Valentijnszoen

In dit artikel een aantal feiten en fabels over slechte adem.

valentijnszoen

FEIT & FABEL

1. FABEL: Twee keer per dag tanden poetsen is genoeg tegen een slechte adem.

Met tandenpoetsen alleen verwijdert u niet alle etensresten tussen tanden en kiezen. Vergeet dus niet ragers, stokers of te flossen en bezoek regelmatig de tandarts en mondhygiënist. Ook op de tong blijven veelbacteriën achter, dus neem die mee met uw poetsbeurt. Dit kan met de tandenborstel, maar er zijn ook speciale tongschrapers te koop.

2. FEIT&FABEL: Mondwater helpt niet.

Mondwaters die alcohol bevatten, hebben hetzelfde effect als een alcoholisch drankje: ze drogen de mond uit, waardoor de adem onfris wordt Bovendien maskeren veel mondwaters en sprays de geur alleen maar voor even. Check dus welk mondwater u koopt.

3. FEIT: Van streng diëten krijgje een slechte adem.

Als u te weinig koolhydraten eet, zijn er ook weinig suikers om energie te geven. Het lichaam stapt dan over op vetverbranding en dit kan een vieze smaak en slechte adem geven. Net als achtergebleven eiwitten in de mond of op de tong.

4. FABEL: Tandenpoetsen helpt tegen knoflookgeur.

Een ruikende knoflookadem komt niet uit de mond, maar uit de longen. Knoflook bevat zwavel. Die gassen komen
vrij bij de vertering en worden in bloed en longen opgenomen.Geen tandpasta die daar tegen opgewassen is. Als u melk drinkt vóórdat u knoflook eet worden de zwavelgassen in de maag geneutraliseerd. Maar ook zuivelproducten kunnen soms een onfrisse adem geven.

5. FEIT: Te weinig drinken geeft een slechte adem.

Wie weinig drinkt, krijgt een droge mond. Er wordt dan geen of te weinig speeksel aangemaakt, waardoor de ademkwaliteit achteruit gaat. Dit verklaart meteen waarom vrijwel iedereen ‘s ochtends niet zo fris uit de mond ruikt, ‘s Nachts staan, als het ware, ook de speekselklieren in de slaapstand.

6. FEIT: Keel of neus kunnen voor onfrisse adem zorgen.

Een ontsteking aan de amandelen, keel of neuspoliepen kan uw frisse adem ook bederven.
Dus onderhoudt u uw gebit en mond goed en eet u geen riekend voedsel, maar ziet u toch mensen wegdeinzen als u uitademt, vraag dan eens een verwijzing naar een KNO-arts.

7. FABEL: Een slechte adem komt altijd doorgekruid eten of koffie.

In 90% van de gevallen is niet sterk ruikend voedsel, maar zijn mondbacteriën de oorzaak van een slechte adem. Achterop de tong, tussen de tanden en in de tandholten zitten bacteriën die helpen de mond schoon en gezond te houden. Maar tijdens het afbreken van achtergebleven etensrestjes produceren ze zwavelgassen, en die ruiken niet lekker.

8. FEIT: Stress? Stinkende adem!

Stress droogt de mond uit, net als koffie en energiedranken. En ook bij het eten van vis en het ademen door de mond (bij verkoudheid) wordt te weinig speeksel aangemaakt, met het bekende resultaat.

9. FEIT: Kauwgom helpt.

Het is niet zozeer de frisse geur van pepermunt die het ‘m doet. Door te kauwen stimuleert u de aanmaak van speeksel, dat weer bacteriën te lijf gaat. Wel de suikervrije variant nemen, want bacteriën zijn dol op suiker.


 

nvvp-wpKRM_logoAfpraak maken?
Neem contact op via nummer
0499-313077
of per E-mail, of contactformulier.
Tijdens een behandeling, wordt de telefoon niet opgenomen.
Spreek dan uw naam en telefoon-nummer in, ik bel U dan zo snel mogelijk terug!Mondhygiëne Praktijk
COLORSMILE
Daniella Schaap
Damvelden 6
5685 JE Best
E: info@colorsmile.nl

AGB-code
praktijk:  87000499
zorgverlener:  87000210