Rokers en drinkers

Rokers en drinkers hebben drie keer meer kans op orale gezondheidsproblemen

Bron: dentalinfo.nl, juni 2012

Uit onderzoek blijkt dat mensen die afhankelijk zijn van alcohol  drie keer meer kans hebben op ernstige tandvleesaandoeningen dan gelegenheidsdrinkers. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Clinical Periodontology. Het onderzoek stelt ook dat wanneer afhankelijkheid van alcohol gecombineerd wordt met roken, de kans op het ontwikkelen van ernstige tandvleesaandoeningen verder wordt vergroot.

Tandvleesaandoeningen

Hoewel tandvleesaandoeningen niet als serieus gezondheidsprobleem gezien mogen worden, is dit wel de hoofdoorzaak van tandverlies bij volwassenen. Slechte orale gezondheid wordt ook gekoppeld aan beroertes, hartaandoeningen, meningitis, pneumonie en mondkanker. Dr. Nigel Carter, hoofd van het bestuur van de British Dental Health Foundation, geeft aan dat dit onderzoek een verdergaande waarschuwing moet zijn voor men die alcohol in overmaat consumeert. Er is namelijk steeds meer bewijs dat de mate van alcoholconsumptie die wij veilig achten, niet juist is, voornamelijk wanneer dit wordt gecombineerd met roken. Maar ook wie niet of nauwelijks drinkt, is vatbaar voor gezondheidsproblemen. Bijna 1 op de 5 mensen die in de studie werden geobserveerd had een ernstige tandvleesaandoening, die wordt verergerd door roken.

Hét cruciale punt is dat met een goede mondhygiëne, dentale problemen kunnen worden voorkomen. Het ontwikkelen en volhouden van een goede routine helpt dan ook bij het afwenden van een hele reeks gezondheidsproblemen. Er is dus geen excuus voor slechte mondhygiëne. De drie belangrijkste adviezen voor een goede mondgezondheid van de Foundation zijn: Poets uw tanden voor twee minuten tweemaal per dag met een fluoride tandpasta. Verminder uw suikerinname. Bezoek de tandarts regelmatig en zo vaak als wordt aanbevolen. Maar naast deze drie adviezen kunnen patiënten door interdentale reiniging, het gebruik van mondwater en suikervrije kauwgom de toename van orale gezondheidsproblemen verder reduceren.

Waarschuwing

Het onderzoek geeft daarnaast de waarschuwing dat er 210.000 te voorkomen doden in Engeland en Wales zullen volgen, tenzij de alcoholwetten worden veranderd. 70.000 van deze doden zullen veroorzaakt worden door chronische ziekten als hoge bloeddruk, beroertes, hartaandoeningen, borstkanker en mondkanker. Dit zijn aandoeningen die wetenschappers eerder hebben gekoppeld aan een slechte orale gezondheid.

Mondkanker

Volgens de Foundation kan overmatig alcoholgebruik het risico op mondkanker met een factor vier vergroten. Het stimuleren van mensen te stoppen met roken en overmatige alcoholconsumptie kan levensreddend zijn.

Bron: The Probe 29 maart 2012


 

nvvp-wpKRM_logoAfpraak maken?
Neem contact op via nummer
0499-313077
of per E-mail, of contactformulier.
Tijdens een behandeling, wordt de telefoon niet opgenomen.
Spreek dan uw naam en telefoon-nummer in, ik bel U dan zo snel mogelijk terug!Mondhygiëne Praktijk
COLORSMILE
Daniella Schaap
Damvelden 6
5685 JE Best
E: info@colorsmile.nl

AGB-code
praktijk:  87000499
zorgverlener:  87000210