Mogelijke link tussen Parodontitis en Darmkanker

Bron: Dentistry.co.uk, februari 2012

De bacteriën die de meest voorkomende oorzaak van verlies van tanden bij volwassenen veroorzaken zijn mogelijk gerelateerd aan de ontwikkeling van darmkanker, volgens een team van wetenschappers.
De mogelijke relatie werd in America ontdenkt toen wetenschappers van het Dana-Farber Kanker Instituut en het Broad Instituut een abnormaal groot aantal Fusobacteriën aangetroffen in negen colorectale tumor monsters. De Fusobacterie is een van de bacteriën die voorkomt bij Parodontitis.
Colorectale kanker, ook bekend als darmkanker, is een van de top drie dodelijke vormen van kanker in het Verenigd Koninkrijk.
Ongeveer 35.000 mensen krijgen de diagnose darmkanker per jaar en ongeveer de helft van hen sterven.
Verder onderzoek is noodzakelijk om de omvang van de koppeling te ontdekken. De gevonden resultaten suggereren dat de bacterie een factor kan zijn bij de ontwikkeling van kanker.

Nader onderzoek

Dr Meyerson (co-directeur van het “Center for Cancer Genome Discovery” van het Dana-Farber Kanker Instituut) verklaard:
“Op dit moment weten we niet wat het verband is tussen de Fusobacterie en darmkanker. Het kan zijn dat de bacterie essentieel is voor de groei van kanker of kanker geeft enkel een aanlokkelijk omgeving voor de bacterie. Verder onderzoek is nodig om te zien wat de relatie is.”

Belang van mondgezondheid

Volgens dr. Nigel Carter, directeur van de British Dental Health Foundation, benadrukt het onderzoek het belang van een goede mondgezondheid: “Iedereen krijgt in zijn leven weleens te maken met tandvleesontsteking. Wordt dit niet serieus genomen, dan loopt de gezondheid van duizenden mensen mogelijk gevaar door het verwaarlozen van hun mondgezondheid”.


 

nvvp-wpKRM_logoAfpraak maken?
Neem contact op via nummer
0499-313077
of per E-mail, of contactformulier.
Tijdens een behandeling, wordt de telefoon niet opgenomen.
Spreek dan uw naam en telefoon-nummer in, ik bel U dan zo snel mogelijk terug!Mondhygiëne Praktijk
COLORSMILE
Daniella Schaap
Damvelden 6
5685 JE Best
E: info@colorsmile.nl

AGB-code
praktijk:  87000499
zorgverlener:  87000210