Ouders hebben lesje mondverzorging nodig

Bron: dentalinfo.nl, mei 2012

Van de ondervraagde ouders weet maar liefst 95 procent dat je moet beginnen met poetsen zodra het eerste tandje van een kind verschijnt (meestal als het kind ongeveer zes maanden oud is). Ook de functie van fluoride is de meesten niet onbekend: 51 procent weet dat fluoride gaatjes tegengaat. 19 procent weet ook nog waarom: doordat fluoride tandglazuur harder maakt, waardoor het minder goed oplosbaar is in zuur. Slechts 2 procent denkt dat fluoride in tandpasta zit omdat het een lekker fris mondgevoel geeft.

Te kort

Ondanks de goede theoretische basis leren ouders hun kinderen in de praktijk niet altijd de juiste mondverzorging aan. Velen houden zich namelijk niet aan de door tandartsen aanbevolen poetsduur van twee minuten: 7,5 procent laat hun kind korter dan één minuut poetsen; 32 procent laat het kind zich er met 1 tot 1,5 minuut van afmaken; 19 procent gaat het al iets beter, maar net niet goed genoeg: deze ouders laten hun kind 1,5 tot 2 minuten poetsen. Van de ondervraagde ouders beweert een derde hun kroost circa 2 minuten (29 procent) of langer (3 procent) te laten poetsen.
Bijna 1 op 10 houdt de poetsduur niet bij.

“Geen verrassende uitkomst”, aldus Arjan van Kessel, brand manager van Aquafresh. “De onderzoeksresultaten zijn in lijn met de poetsgewoonten van volwassenen.” Vorig jaar ondervroeg Aquafresh 528 Nederlanders over hun poetsgedrag. Uit dit onderzoek bleek dat ook volwassenen de twee minuten poetstijd vaak niet vol maken: 48 procent poetst korter dan twee minuten. Van Kessel: “Hier blijkt maar weer uit hoe belangrijk de voorbeeldfunctie van de ouder is voor het aanleren van een goede mondverzorging.”

Online game tandenpoetsen

Aquafresh vindt het belangrijk dat kinderen op een leuke manier een goede mondhygiëne aanleren. Daarom heeft Aquafresh de Ultimate Ontdekkingstocht geïntroduceerd, een interactieve onlinegame die tandenpoetsen centraal zet. In de game neem je het op tegen een leger slechte bacteriën. De bacteriën moeten worden gevangen, geschrobd met tandpasta en weggespoeld met een plens water. Van Kessel: “De game kan ouders helpen om met hun kind op een niet belerende manier over tandenpoetsen te praten.”

De Aquafresh Ultimate Ontdekkingstocht is geschikt voor kinderen van  6 jaar en ouder en is te spelen op www.ultimateontdekkingstocht.nl. Er is ook een mobiele versie beschikbaar voor Android- en iPhone-toestellen. De game werkt door speciale kaarten met je telefoon te scannen.
Op www.ultimateontdekkingstocht.nl kun je deze kaarten printen.

Mei 2012


 

nvvp-wpKRM_logoAfpraak maken?
Neem contact op via nummer
0499-313077
of per E-mail, of contactformulier.
Tijdens een behandeling, wordt de telefoon niet opgenomen.
Spreek dan uw naam en telefoon-nummer in, ik bel U dan zo snel mogelijk terug!Mondhygiëne Praktijk
COLORSMILE
Daniella Schaap
Damvelden 6
5685 JE Best
E: info@colorsmile.nl

AGB-code
praktijk:  87000499
zorgverlener:  87000210