Kwaliteit Mondzorg

Play
Shadow
Slider

Bijdrage NVM aan programma Radar

Het consumentenprogramma Radar besteedde 10 mei 2010 uitgebreid aandacht aan de kwaliteit van de mondzorg in Nederland. Die kwaliteit blijkt nergens gegarandeerd te zijn, door het inschakelen van hulpkrachten bij gecompliceerde tandheelkundige behandelingen en door een schrijnend gebrek aan controle. Door het tandartsentekort in Nederland wordt er steeds meer ingewikkelde zorg overgelaten aan lager geschoold personeel.

In de praktijk betekent dit dat assistentes vergaande tandheelkundige  behandelingen uitvoeren zoals verdoven en boren. Preventie-assistentes in de mondzorg volgen een opleiding die ongeveer drie weken duurt. Onder supervisie en verantwoordelijkheid van de tandarts waarbij zij in dienst zijn, mogen zij behandelingen uitvoeren waarvoor de tandarts zelf zes jaar is opgeleid.

Corry Jongbloed van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten zegt in de uitzending: ‘Wij horen van preventieassistenten die bijvoorbeeld gecompliceerde vullingen doen, wortelkanaalbehandelingen en die zich op het terrein van mondhygiënisten begeven.’ Door het oprekken van de regelgeving kan het zeer lucratief zijn voor tandartsen om veel taken te delegeren naar laaggeschoolden. Voor het inschakelen van tandartsassistentes wordt vaak het normale tandartstarief gehanteerd. De trend is dat praktijken steeds groter worden met slechts 1 tandarts aan het hoofd.

De Associatie Nederlandse Tandartsen geeft toe dat een praktijk met 1 tandarts en 50 assistentes in theorie mogelijk is: ‘Dat we daarmee volledig de kwaliteit uit het zicht houden, ja dat is inderdaad ook iets waar wij ons zorgen over maken.’ Slechts een halve man inspectie voor het hele land.

Hoewel volgens de regelgeving de patiënt altijd op de hoogte moet zijn van de functie van de behandelaar, gebeurt dit in de praktijk niet altijd.  Daarnaast wordt er nauwelijks controle uitgeoefend door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Voor de 12.000 medewerkers in de mondzorg is slechts één parttime inspecteur volledig beschikbaar.

Zowel de Associatie Nederlandse Tandartsen, de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten als het UMC St. Radboud geven de problemen toe. Menno Tussenbroeck van het ANT: ‘Als er te weinig toezicht is ontstaat er altijd een voedingsbodem voor incidenten.’ Een tandarts heeft 6-jarige opleiding tandheelkunde. Een mondhygiënist is 4 jaar HBO-geschoold. Een preventie-assisitent daarentegen kan na een heel korte cursus of opleiding gewoon meedraaien en mag in principe alles uitvoeren, als de tandarts het maar goed vindt. ’Een preventie-assistentencursus duurt drie weken.

Wij weten ook dat er veel preventie-assistenten aan het werk zijn die zelfs die cursus niet gevolgd hebben. Die hebben iets van de tandarts geleerd en brengen dat in de praktijk.’ Aan het woord is mevouw De Jong van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten. ‘Wij horen van preventie-assistenten die bijvoorbeeld gecompliceerde vullingen en wortelkanaal-behandelingen doen, die zich op het terrein van de mondhygiënist begeven en die uitgebreide pocketstatussen maken. Ik denk dat je voor dat soort handelingen toch wel een gedegen opleiding moet hebben.’ De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten is niet zo blij met de komst van de preventie-assistent en de vergaande taken. Cursussen en opleidingen voor preventie-assistenten schieten als paddestoelen uit de grond.

Menno Tusschenbroek, algemeen directeur van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) bevestigt dat: ‘Er is een wildgroei aan opleidingen en het is voor tandartsen ook heel erg moeilijk om te controleren of de assistent inderdaad een goede opleiding heeft gehad.’ In tandartsenland ben je zó medisch geschoold. Verdoven is binnen drie dagen geleerd, al heb je geen enkele medische achtergrond. ‘Dat lijkt me krap. Want dan moet je je afvragen of je dan leert prikken. Een mondhygiëniste heeft een opleiding van vier jaar. Bij een preventie-assistent weet je dat niet,’ aldus hoogleraar Brands.


 

nvvp-wpKRM_logoAfpraak maken?
Neem contact op via nummer
0499-313077
of per E-mail, of contactformulier.
Tijdens een behandeling, wordt de telefoon niet opgenomen.
Spreek dan uw naam en telefoon-nummer in, ik bel U dan zo snel mogelijk terug!Mondhygiëne Praktijk
COLORSMILE
Daniella Schaap
Damvelden 6
5685 JE Best
E: info@colorsmile.nl

AGB-code
praktijk:  87000499
zorgverlener:  87000210