Mondhygiëne tijdens zwangerschap

Te weinig aandacht voor mondhygiëne bij zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens uw zwangerschap gewoon naar de mondhygiënist te blijven gaan.
Uw mondhygiënist kan u adviseren op welke manier u uw gebit het beste kunt verzorgen tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen, en bloedt het tijdens het tandenpoetsen.
Deze gevoeligheid is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in uw lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd.
Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden.
Uw mondhygiënist kan u adviseren hoe u uw gebit goed schoon kunt houden met de tandenborstel en aanvullende middelen en u erbij helpen om verdere problemen te voorkomen.

Parodontitis

Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap doorlopen met een tandvleesontsteking hebben een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met te laag geboortegewicht dan vrouwen die wel hun tandvleesontsteking vroegtijdig laten behandelen. “Vrouwen die zwanger willen worden zouden hun tandvlees moeten na laten kijken of er geen ontstekingen zijn”, waarschuwt de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

“Het advies om goed je gebit te verzorgen als je zwanger bent zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het advies om dan niet te roken en alcohol te gebruiken”.

Duidelijk verband

Tal van onderzoeken laten zien dat er een duidelijk verband bestaat tussen vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) bij de moeder en een vroeggeboorte of een kind met een te laag geboortegewicht.

Wanneer parodontitis ontstaat tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om voor de 28e week de aandoening te laten behandelen. Uit onderzoek onder tweehonderd vrouwen is gebleken dat van de vrouwen die nog voor de 28e week hun mond hebben laten behandelen twee procent een te vroeg geboren kind kreeg. Bij de vrouwen die zich niet hadden laten behandelen was dat tien procent.

Hoe eerder behandelen hoe beter is dus de conclusie. Toch blijkt uit onderzoek ook dat behandeling ná de 28e week ook mogelijk is en nog altijd beter dan niet behandelen en afwachten tot na de bevalling. Zelfs pardodontale behandelingen voor de 35ste week van zwangerschap blijkt nog een positief effect te hebben op het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte. (Chronische) tandvleesontstekingen ontstaan vaak door matige of slechte mondverzorging.

Gezonde mond

Om een zwangerschap tot een goed einde te brengen gelden al verschillende leefstijladviezen. Zoals gezond eten, niet roken, geen alcohol drinken, zo weinig mogelijk stress en regelmatig bewegen. Een goede verzorging van het gebit van de aanstaande moeder wordt in dit rijtje adviezen meestal vergeten. Maar de beste garantie voor een gezonde afloop van de zwangerschap is een gezond lichaam en daar hoort ook een gezonde mond bij.

Voor adviezen over ‘Zwangerschap en goede mondzorg’ kunt u terecht bij uw mondhygiënist.


 

nvvp-wpKRM_logoAfpraak maken?
Neem contact op via nummer
0499-313077
of per E-mail, of contactformulier.
Tijdens een behandeling, wordt de telefoon niet opgenomen.
Spreek dan uw naam en telefoon-nummer in, ik bel U dan zo snel mogelijk terug!Mondhygiëne Praktijk
COLORSMILE
Daniella Schaap
Damvelden 6
5685 JE Best
E: info@colorsmile.nl

AGB-code
praktijk:  87000499
zorgverlener:  87000210