hart- en vaatziekten door slecht gebit

Play
Shadow
Slider

Bron: De Telegraaf, april 2015

Dit artikel gaat over de mogelijke relatie tussen tandvlees ontsteking (gingivitis en parodontitis) en hart- en vaatziekten.

Parodontitis

‘Bij parodontitis kunnen bacteriën via de pocket (de ruimte tussen tand en tandvlees) in de bloedbaan terechtkomen. Dan is sprake van een kortdurende bacteriemie. Mondbacteriën zijn ook aangetroffen in laesies van de vaatwanden. Deze bacteriën in de bloedcirculatie kunnen een veelvoud aan effecten hebben. Dat kan een mogelijke verklaring zijn voor het verband tussen hart- en vaatziekten en parodontitis.

Uit studies blijkt dat behandeling van parodontitis kan bijdragen aan de verbetering van de conditie van het bloedvaatstelsel. Dat leidt tot minder stijfheid van de bloedvaten en verbetert de vaatwandelasticiteit. Als patiënten met parodontitis worden behandeld, komen er minder bacteriën in de bloedbaan terecht en worden tevens minder ontstekingseiwitten in hun bloed gevonden.’

‘Of deze maatregelen uiteindelijk een hartinfarct of beroerte kunnen voorkomen, is niet bekend. Mij lijkt er in ieder geval voldoende reden om voor een goede mondhygiëne te zorgen en regelmatig voor controle langs te gaan bij uw tandarts, parodontoloog of mondhygiënist.’

Monique Danser
Parodontoloog

Monique Danser is sinds 2008 hoofd patiëntenzorg parodontologie bij het  Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Vanaf 1989 is zij werkzaam bij de sectie parodontologie en promoveerde daar in 1996 op het proefschrift “The prevalence of periodontal bacteria colonizing the oral mucous membranes”. Daarnaast heeft zij onderzoek gedaan naar de effecten van spoeldranken, tandenborstels en tongpoetsen en heeft zij meerdere publicaties op haar naam staan. In 2005 heeft zij haar MSc in de parodontologie met succes behaald en is sedert 2007 parodontoloog erkend door de NVvP.


 

nvvp-wpKRM_logoAfpraak maken?
Neem contact op via nummer
0499-313077
of per E-mail, of contactformulier.
Tijdens een behandeling, wordt de telefoon niet opgenomen.
Spreek dan uw naam en telefoon-nummer in, ik bel U dan zo snel mogelijk terug!Mondhygiëne Praktijk
COLORSMILE
Daniella Schaap
Damvelden 6
5685 JE Best
E: info@colorsmile.nl

AGB-code
praktijk:  87000499
zorgverlener:  87000210