Duitse test van tandpasta

Bron: Öko-test, Duitse test doet onderzoek tandpasta

Het Duitse consumentenblad ÖKO-TEST heeft in haar onderzoek 37 Duitse merken tandpasta kritisch onderzocht op bedenkelijke en omstreden ingrediënten.

Test

Deze test onderzoekt 37 Duitse merken tandpasta, hieronder waren goedkope merken, natuurcosmetica en merkproducten. Veertien merken kregen de beoordeling ‘zeer goed’ en vier ‘goed’ met wat kleine opmerkingen. Drie soorten kregen de beoordeling ‘matig’ en zes zijn beoordeeld als ‘onvoldoende’.

Onder de beoordeling ‘zeer goed’ waren elf huismerken van discounters en drogisterijen. Daarnaast de merken Lavera, Elmex en El-Ce briljante med 40 Vital.

Fluoride

Om het tandglazuur beter bestand te maken  tegen cariës wordt fluoride toegevoegd. Dit is een toevoeging van 1000-1500 mg/kg tandpasta, In vijf onderzochte merken ontbreekt fluoride, vier hiervan behoren tot de natuurcosmetica. Slechts één van deze soort tandpasta is ook met fluoride verkrijgbaar.

Minder Cariës

De scherpe daling van cariës in de afgelopen 25 jaar is grotendeels te danken aan het gebruik van fluoridehoudende tandpasta.
Volgens professor Lutz Stösser van de universiteit in Jena, is de frequentie en de kwaliteit van het poetsen hierin belangrijk: “Twee keer per dag, twee tot drie minuten tandenpoetsen”. “Zo hebben de fluoriden genoeg tijd om in de mond hun werk te doen, en de tanden tegen cariës te versterken en de vorming van tandplak te remmen.” En is het tandglazuur beter bestand tegen cariës.

Gehalogeneerde organische verbindingen

Geen goede beoordeling kregen Colgate Total en in Blend-A-Med Compleet Plus extra fris deze bevatten het bacteriëndodend middel triclosan.
Deze stof, behoort tot een groep omstreden gehalogeneerde organische verbindingen, en wordt verdacht de antibioticaresistentie van bacteriën te bevorderen.

Andere gehalogeneerde organische verbindingen zijn in acht producten gevonden. Veel stoffen uit deze groep van gehalogeneerde organische verbindingen staan als allergeen bekend en sommige kunnen kanker veroorzaken.

Natriumlaurylsulfaat

In veertien producten zit natriumlaurylsulfaat. Deze stof kan de slijmvliezen irriteren. Acht producten bevatten PEG of PEG-derivaten.

Verwijderen tandplak

Uit onderzoek is gebleken dat voor verwijderen van tandplak het gebruik van tandpasta niet noodzakelijk is. Mondhygiënisten en tandartsen raden het gebruik van tandpasta echter wel aan, omdat allerlei actieve ingrediënten de tanden en het tandvlees beschermen.

Bron:
ÖKO-TEST

 


 

nvvp-wpKRM_logoAfpraak maken?
Neem contact op via nummer
0499-313077
of per E-mail, of contactformulier.
Tijdens een behandeling, wordt de telefoon niet opgenomen.
Spreek dan uw naam en telefoon-nummer in, ik bel U dan zo snel mogelijk terug!Mondhygiëne Praktijk
COLORSMILE
Daniella Schaap
Damvelden 6
5685 JE Best
E: info@colorsmile.nl

AGB-code
praktijk:  87000499
zorgverlener:  87000210